Skärgårdens kulturlandskap

Highland cattle, foto Helena Westerman, Söderöra

Skärgårdens kulturlandskap ligger många varmt om hjärtat

Boende, besökare och turister – alla vill vi kunna njuta av betade hagar, och strandängar där inte bara alsnåren trivs. Vi vill kunna gå till krogen och veta att lammet på menyn bidragit till det öppna skärgårdslandskapet och att entrecoten i butiken, om den kommer från en kossa som betat en strandäng, kanske bidragit till bättre möjligheter att även i framtiden kunna få den traditionella gäddan på skärgårdens julbord. Jo! För det tycks faktiskt vara så att gäddynglen behöver just det där lilla utrymmet mellan vassen och land som betande nötboskap är så suveräna på att åstadkomma för att må bra och kunna utvecklas! Men då behövs förstås brukare och djur!

Här finns att läsa om skärgårdsjordbrukets villkor  

Den 10 januari hölls en träff om skärgårdens kulturlandskap. Intresset var stort, runt 65 pers hade tagit sig till Lännagården denna kväll.  

Lars Carlsson från Länsstyrelsens lantbruksenhet berättade om stödformer för lantbruket. Det lät inte helt lätt att söka! På Länsstyrelsens hemsida kan du kolla vad som gäller.

Kommunekolog Magnus Bergström och Maria Petterson från Norrtälje Naturvårdsstiftelse berättade om projektet Bevarande av skärgårdens odlingslandskap genom lokalt engagemang” och om utvärderingen av projektet som lyckades mycket väl. Många har önskat en fortsättning i någon form, vilket förhoppningsvis nu är på gång!    

 

Vi tackar föreläsare, LRF Blidö-Länna, LRF Rådmansö, Blidö hembygdsförening och Rådmansö hembygdsförening för gott samarbete och en trevlig kväll! 


Djurstallarna i Ulvvik

Inspirationsresa till Möja

17 maj arrangerade Blidö-Frötuna skärgårdsförening, de lokala LRF-föreningarna och hembygdsföreningarna på Blidö och Rådmansö en gemensam resa till Möja för att höra om projektet Möja 2010. En resa som snabbt blev fullbokad!

Ett femtiotal deltagare steg ombord på "Moneta" i Refsnäs, Kapellskär och vid Bromskärs brygga på Blidö. Framme på Wikströms Fisk i Ramsmora möttes vi av strömmingsrensande riksdagsman Rune och en och annan passade på att förse sig med nyrökt böckling för senare avnjutning. I köket stekte Inga-Lill och Stina strömmingsflundror för glatta livet.

Med mätta magar fick vi till kaffet höra Henri Tengwall berätta om projektet som syftar till att återöppna delar av Möjas kulturlandskap. En stor del av de iordningställda markerna finns i Bockö-Storö reservatet, ett jättelikt reservat som efter resvatsbildningen vuxit igen och som man nu försöker få fason på igen.

Projeket innhåller olika delar, bland annat byggnation av slakteri och djurstallar, samarbete med djurhållare på fastlandet, naturbruksskola, förädling av kött och skinn och inte minst ett samarbete med öns markägareförening. Sune Fogelström, ordförande i markägareföreningen berättade om föreningens roll i projektet innan vi med hjälp av buss tog oss runt på ön för att bese några av de i ordningställda markerna. Så småningom kom vi fram till djurstallara i Ulvvik där ett imponerande gäng tackor och lamm gjorde allt för att överrösta  oss! Strax bakom djurstallarna gick de nyförvärvarde, långhåriga och rödhåriga nötboskap av rasen Highland Cattle som inom kort är på väg för att göra en insats som naturvårdare ute i reservatet. 

När Moneta stravade hemåt igen över dimmiga fjärdar funderades vid borden över på vilket sätt vi skulle kunna öka antalet betesdjur i vår del av skärgården. Helt klart finns det åtskilliga krafter även hos oss som värnar om landskapsvården och inser värdet i kulturlandskapet!

Vi hoppas på ett på fortsatt gott samarbete med övriga föreningar för ett öppnare skärgårdslandskap. 

Här kan du läsa om projektet Möja 2010.

Rådmansöborna Per och Helén bekantar sig med Möjas markvårdare. Fler kort från resan finns i fotogalleriet.

 Foto Björn Sjöblom